lördag 30 januari 2016

Trädgården börjar ta form


Våren har kommit och massa spännande växer upp ur marken. Vilken spänning det var första året. Vad är allt som kommer upp! 


Vi arbetade vidare med trädgårdslandet samt bädden med rabarber och smultron/ jordgubbar. 


Gångarna har jag bara lagt natursten från trädgården rakt i jorden. Egentligen ska man bygga upp under gången och ha stenmjöl mellan stenarna. Men då de framförallt är till för avgränsning och utsmyckad har detta funkat fint.


De här två rabatterna fanns när vi flyttade in. Den närmast i bild består av praktlysing och plymspirea. Den blev utgrävd i framkant och en del av alla dagliljorna fick sin nya plats där.

I den stora rabatten fanns det mycket spännande och även mycket ogräs. Mina kyrkogårds rosors nya plats! Det lät något det. Jag har sommarjobbat 5 somrar på 3st kyrkogårdar. På en av dessa kyrkogårdar fanns det en underbar  jätte stor ros på en av de gamla gravarna. En av somrarna när jag kom till kyrkogården så hade mina kollegor tagit bort rosen då den täckte hela gravstenen och mer där till. Men rosen slog rotskott som vi skulle rensa bort. Då de ändå skulle kastas så passade jag på att ta hem några rotskott och hoppas på att den var rotäkta. Vilket den var! 


Bäddarna till trädgårdslandet är klara. Vilket jobb vi la ner. Då vi inte ville påföra så mycket ny jord så var vi noga med att banka av jorden från grästuvorna vilket kändes som ett evighetsjobb. 


Potatis sätts på rad! 


Kan man annat än längta till våren nu! 


Till min glädje så fanns det både påsk- och pingstliljor i trädgården! 


Frö satta och täckta med fiberduk.
Före


Efter. Som ni ser så använder jag mycket av de stenar som vi gräver upp i trädgården i rabatterna. Av flera anledningar; 
-  Jag tycker det är snyggt
- Man har någonstans att sätta fötterna när man ska rensa ogräs
- De lagrar värme så rabatterna får värme längre under dagarna
- Men annars skulle vi behöva göra oss av men stenen vilket känns väldigt onödigt, man ska ta vara på de resurser man har.

Detta är min prova på rabatt. Jag satte flera av mina favorit växter samt såna jag ville lära känna lite bättre. Jag gjorde inte så där som man ska göra med flera i av samma sort, men lever inte alltid som man lär. Trädgården och plånboken är ju inte oändligt stor och om jag vill testa många olika sorter så får man frångå det man lär ut ibland. Även så här 5år senare så är detta nog min favorit rabatt. Så klart har det tillkommit och försvunnit perenner men så ska det vara på något sätt. 


Första skörden av egenodlade rädisor! 


Bok häcken är på plats.I den stora rabatten blommar lupiner så fint i olika färger.


Till höger kan ni skymta hönsnätet som snabbt kom upp när vi blev varse "rambohararna" som jag kallar dem. Har nog aldrig förr sett så stora harar! Lite galenskap i form av aklejor fanns här allt redan innan vi flyttade hit.. 3 kommentarer:

 1. Lycka det är nog när man får skörda grönsaker man odlat själv!
  Själv lider jag av samma sak. Varje gång man slår ner spaden i marken säger det "klånk" och så får man gräva upp en massa sten! Brukar säga att jag är stenrik! hahaa... Här återanvänds också stenen, stora som små!
  /Kitty

  SvaraRadera
 2. Egentligen så har vi inte så stenrik jord så kommer inte riktigt ihåg var alla stenar kom från. En del blev uppgrävda men de flesta kom nog från den upphöjda stubben. Där var massa fina stenar!

  SvaraRadera
 3. Vilket jobb du har lagt ner!!! Imponerande och jättekul att följa. Jag väntar på dina inlägg framöver...
  Kram Anneli

  SvaraRadera